A house for needy children: Renovation of the Institute of S.Giuseppe della Montagna

Project location: ITALY, Rome
Project start date: October 2003 - Project end date: This project covers various years
Project number: 2003-49
Beneficiary: Istituto S.Giuseppe della Montagna

Report timeline: May 2009 to December 2009

(please open the Picture Gallery 2 link to view photos)

Report on the works in the family home St. Joseph Institute

 Improvement works of spaces local intended destined to the institute children's staying and residence began in May 2009. The plan has undergone some unexpected changes but has not deviated significantly from what to be expected.
Currently, the reconstructions of the facades have been working again and their completion is estimated to be finished by May 2010; the flooring of the outdoor playground will be completed as soon as the scaffolding currently insisting on the area to make the construction easier will be removed.
The restoration works (the plaster reconstruction and the external painting) were completed on the north façade were completed in July 2009; the scaffolding used to install the lift cage in iron and glass structure were also partially removed (except for a side that is used to anchor the entire structure and to make the work deck accessible). Since then it is possible to see the complete renovation of the institute façade overlooking Via Candia.


The lift provided with all the required licences on behalf of Agencies allows the transportation of children (either in a wheelchair and stroller) and sisters has become the most commonly used means to move people and goods between the building floors.
In the external playground the renovation of the laundry room began in July 2009 and was completed in December 2009; as planned a new complete building unit in masonry have replaced the cracked concrete blocks and the prefabricated building: inside the laundry room a shower space has been built to be used by children during the summer when a small outdoor pool will be set mounted in the external playground.
A wood porch with a wood structure evident leaning onto the external wall has been built to make the children play outside but in the shade. In the playground square all the sewage networks for white water and black and inspection wells, where technically necessary, were renovated ; the institute sewage net has been renovated on a rational system based on simple management and maintenance Operation.
Between the laundry room and the porch was built a room in masonry replacing the demolished prefabricated building and is used to store materials/objects to play and so on.
During the summertime the children' premises (living room, dining room and kitchen and the study room) have been renovated and preserved.
The first operation planned and implemented was to improve to remove dumpness ruining the painting and plastering of the inner and outer walls; as a matter of fact during the replacement work of some sewage pipes it was discovered that the floor rests directly on the clay since no protection was made against this kind of ground.
 

To solve the problem permanently, it was decided to build an aired net under the entire floor of the premises and the complete replacement of the sewage net and the wells of survey so to great a valid and efficient system of waterproofing for the entire floor.
The floor has been completely remade with the same existing material, cement grit tiles, the missing parts have been harmonized by creating a carpet like design-frame, in order to unify the otherwise different areas.
The window frame fixtures dividing different areas have been replaced both to secure against collision accidents (the existing glasses windows were neither temperate nor laminated) and to provide the places with an aesthetic and pleasant dimension which before was very limited.
The colours chosen to decorate the interiors have been carefully selected to favour the light reflection with light colour shades matching the travertine stone wall coatings and the floor tiles.

The building ceiling has allowed the saving of manson works for the passage of electric cables Ceiling mounting allowed both the saving of complex mason works for the passage of electric cables and a better balance of the distribution of the areas which gains in result even brighter.
The travertine steps giving access to the floor has been built in relation with children's high (each step is 15 centimetres high) and has also a balustrade as a protection.
All the glasses of the existing windows have been replaced with new safety glasses. In the area under staircase the bathroom for girls has been completely renovated and the floor and wall have been coated with tiles; it has also been equipped with a sink, a toilet and a bath tub and a small compartment to store and lock consumer products.

These interventions have greatly improved the characteristics of the premises that now look very pleasant and comfortable and, after several months' work, no humidity smell is noticed and the whole floor looks pleasant and bright.
Following the requests from the Town Hall no. XVII ° and the Lazio Region to meet the European regulations on the practicability of residential accommodation for children, the works have been focussed concentrated inside the building since Nov 2009:
on the third floor housing the girls‘ bedrooms the electric equipment, the wall painting with vinilic coating and the installation of a ceiling for a higher thermal insulation of the cover ceiling.
To ceiling they are operating under the development of the electrical, painting the walls, and installation of a ceiling controls for a higher thermal insulation in the attic of coverage; on ground floor a bathroom for disabled people and to remove architectural barriers has been built.
As soon as the weather conditions allows them, the renovation works of the exterior plaster and façade painting will begin again.


think global, act local
you are here: Home  > Projects:  Construction or Europe  (or Both)  > 2003-49  > 2009 Project Report