Press

Diari ARA

La joia més preuada d'Elsa Peretti és la seva col·lecció privada de Sant Martí
Vell

La Fundació Nando i Elsa Peretti treballa per poder oferir visites a les cases del petit poble gironí on, durant 50 anys, va viure la dissenyadora de Tiffany & Co.

A Sant Martí Vell, un poblet molt petit a la frontera entre el Gironès i l’Empordà, al peu del santuari dels Àngels, on amb prou feines viuen 300 persones, s’amaga una de les joies artístiques més preuades i desconegudes de les comarques gironines. És la casa d’Elsa Peretti, una de les dissenyadores més importants del segle XX, vinculada a la famosa marca de joies Tiffany & Co, amb un estil inconfusible i revolucionari: elegant, funcional, quotidià i ergonòmic, inspirat en les formes i la bellesa de la natura. Nascuda a Itàlia el 1940, Peretti va començar a interessar-se per Catalunya als anys seixanta a través del moviment d’artistes liberal de la Gauche Divine, contrari al franquisme, i a partir d’aquí, de la mà de fotògrafs i pintors com Salvador Dalí, va descobrir l’Empordà i, concretament, Sant Martí Vell. El 1968 va comprar-hi una primera casa rural molt humil, quan encara tenia un peu a Nova York, però als anys 80, després de l’epidèmia de la sida, va establir-s’hi definitivament i va convertir aquest racó gironí en el seu refugi personal i creatiu fins a la seva mort, el 2021.

Durant aquests 50 anys, l’artista va dedicar cos i ànima a restaurar i transformar el poble, que en aquell moment es trobava en estat ruïnós, fins a forjar-hi la imatge actual de nucli rural amb encant, cases amb jardí i pedra càlida. Va arreglar l’església romànica de la plaça major i un munt de masies, mantenint sempre la coherència amb l’arquitectura tradicional. A més, Peretti no vivia aïllada, sinó que s’interessava per la cultura popular catalana i els artesans de la zona, a la vegada que conservava la seva relació amb artistes famosos com Liza Minnelli o Richard Hamilton, que van venir a visitar-la al poble.

Just al voltant de la plaça, es conserva perfectament tot el conglomerat de cases de la dissenyadora, concebudes com una única casa tentacular que va anar-se expandint amb el temps. Per fora, queden perfectament integrades amb l’entorn i, a l’interior, totes les habitacions són com peces de museu que fusionen art, disseny i arquitectura amb obres i intervencions d’artistes com Robert Llimós, Xavier Corberó, Andy Warhol o Lanfranco Bombelli. Avui dia, Tiffany continua produint els seus dissenys exclusius, amb els mateixos artesans de Catalunya i Itàlia, però, més enllà de les joies, el seu llegat perviu a través de la Fundació Nando i Elsa Peretti, amb seu a Liechtenstein, però també amb presència a Sant Martí Vell. La fundació, que també porta el nom del seu pare, un empresari italià molt important a Itàlia a principis del segle XX, a Catalunya s’encarrega de preservar el seu llegat i de tenir cura de les cases. De moment, només les poden visitar els amics més íntims de la família o estudiosos, però en un futur, sempre respectant la intimitat i la voluntat de l’artista, la intenció és obrir-les als visitants.

La tasca de la Fundació Nando i Elsa Peretti

Stefano Palumbo, un dels directors executius de l’Oficina Familiar Elsa Peretti, propietat de la fundació, explica la seva comesa: “Preservar el llegat d’Elsa Peretti a través de la Fundació és una manera d’honorar l’extraordinària visió que ella va aportar al món del disseny, l’art i l’arquitectura. Sant Martí Vell, la seva llar i santuari artístic, representa la seva obra mestra més completa. A través de la Fundació, continuem mantenint vius els seus valors, creativitat, sostenibilitat i innovació, mentre compartim l’essència de la seva obra amb el món. El llegat de l’Elsa és més que només joies belles; és un reflex de la seva manera completa de veure el món, i la Fundació assegura que perduri per a les generacions futures”, comenta.

La fundació està estudiant quina és la millor fórmula per oferir visites a la col·lecció privada sense desvirtuar l’essència del poble i de les seves cases. Encara no se sap com i quan es concretarà, però l’horitzó dels patrons passa per construir una museografia al voltant del llegat de la dissenyadora a Sant Martí Vell: “Ens comprometem a fer-ho d’una manera que respecti la intimitat de l’espai i l’atmosfera personal que ella va crear. Sant Martí Vell és un projecte artístic en evolució, i volem mantenir la seva integritat tal com l’Elsa ho va imaginar. No és només una casa, és una obra d’art viva. Estem considerant com permetre que els visitants l’experimentin, però ho farem amb cura, assegurant-nos que es mantingui fidel a l’esperit de l’Elsa, sense aclaparar la seva energia personal i artística”, avisa Palumbo.

Vincle amb la Fundació Princesa de Girona

Més enllà d’aquesta tasca, la delegació catalana de la fundació, que està associada amb la Fundació Princesa de Girona, organitza diverses iniciatives relacionades amb el llegat de Peretti. Aquest mes de juny, per exemple, juntament amb la Fundació Princesa, va organitzar tota una jornada de formació i activitats artístiques amb joves creadors, patrocinada per la marca de cotxes BMW: “Donar suport al talent jove era una cosa que a l’Elsa li encantava, i la Fundació porta endavant aquesta torxa. Associant-nos amb organitzacions com la Fundació Princesa de Girona, continuem la seva tasca d’ajudar els artistes emergents. L’Elsa sempre va creure en donar oportunitats a noves veus perquè brillin i s’expressin, i això és precisament el que estem fent”, conclou Palumbo.

Una visita extraordinària

La visita per les cases —Casa Pequeña, Casa Grande, Can Noves, Ca l’Elsa i Casa Caballo— és impressionant. Les va anar construint progressivament i s’hi movia segons el seu estat d’ànim i l’època de l’any. Ara, tot i el pas dels anys, estan extremadament ben cuidades, impol·lutes, tot perfecte i al seu lloc, a punt per poder-ho utilitzar en qualsevol moment, com un museu amb vida. Perquè tot estigui allà on toca, la feina de persones com en Dario, que va ser el seu assistent, és fonamental. Així ho explica el director de l’oficina familiar: “La feina darrere de la preservació d’aquestes cases va més enllà d’una simple restauració i conservació, es tracta de submergir-se en la història de l’art que l’Elsa va crear aquí i entendre la revolució que va aportar al disseny.”. I afegeix: “Encara que les cases requereixen cura constant, restauració i conservació, no es tracta només de preservar les estructures, es tracta de preservar l’esperit de la visió de l’Elsa. Aquest és un treball d’amor que implica un equip extraordinari, moltes persones del qual han treballat amb l’Elsa durant dècades. Ells aporten el mateix esperit i dedicació que l’Elsa mateixa va inculcar en la seva obra, assegurant que cada racó de la casa romangui fidel a la bellesa i la integritat artística que ella va cultivar amb tanta cura”.

Els interiors de les cases, connectades entre si per túnels subterranis i patis interiors, són un testimoni directe de la seva manera de viure i crear. Cada espai és ple de bodegons, altars i composicions, tots ideats per Peretti, com una exposició de la seva vida comissariada per ella mateixa. Estança rere estança, se succeeixen peces de decoració inspirades en el poble, també mostres exòtiques de mobles de fusta o porcellana vingudes de la Xina, el Japó o l’Àfrica, a més d’un munt d’exemplars amb la seva firma, com tota la coberteria, amb formes sinuoses, o els famosos penjolls de l’open heart. Cada habitació és diferent, des de l’austeritat quasi monacal fins a distribucions quasi escenogràfiques. A Casa Pequeña encara hi ha els àlbums amb fotos dels seus amics artistes famosos i al menjador de la Casa Grande domina una antiga mola central que fa de taula, davant d’una llar de foc de dos pisos dissenyada per Bombelli. A Casa Caballo encara es conserva la seva magnífica biblioteca i, al final del recorregut, les peces predilectes de la seva col·lecció dialoguen en unes vitrines amb tota mena d’artefactes i obres d’art vinguts d’arreu del món.

Aniol Costa-Pau
June 06, 2025