Suport al projecte artístic “Lo Spazio” de Moreno Bernardi ©All rights reserved Luca Catalano Gonzaga, Witness Image

Suport al projecte artístic “Lo Spazio”
de Moreno Bernardi

Beneficiari: Asociación Lo Spazio.Lab,2019
Ubicació: Espanya, Europa
Període de la subvenció: 2022 – 2024
Tipus de subvenció: suport al programa
durant dos anys,
Delegació a Catalunya

Delegació
a Catalunya

Back

La Asociación Lo Spazio és un centre d’investigació artística creat per Moreno Bernardi amb el suport d’Elsa Peretti, que el va nomenar personalment com a director artístic del projecte. El projecte pretén crear un nou centre cultural innovador a la ciutat de Barcelona, un laboratori multidisciplinari, i un espai permanent per a sinergies creatives i diversitat en les arts escèniques, la dansa, el teatre i la recerca artística experimental.

Iniciat el 2019 amb l’objectiu de transformar l’espai d’esdeveniments amb el mateix nom situat a la planta baixa del número 171 del carrer de Balmes, el projecte Lo Spazio neix de la filosofia tècnica, cultural i comunicativa de Moreno Bernardi. Bernardi, coreògraf i ballarí, és conegut per la seva tècnica i composicions úniques que combinen els seus coneixements de dansa, biomecànica i teoria musical. Artista freelance des de 1992, ha creat més de 60 obres de dansa, teatre i dramatúrgia. La seva experiència artística, investigadora i docent li ha permès difondre el que ara es coneix com la tècnica original de Moreno Bernardi, que és objecte d’estudi en universitats de tot el món.

Lo Spazio ofereix als participants del programa una residència gratuïta, que els permet créixer tant professionalment com personalment. Totes les persones que participen a Lo Spazio són seleccionades pel mateix Moreno Bernardi, que n’evalua la seva capacitat per a la investigació interdisciplinària, la capacitat de sintetitzar ensenyaments creatius i la capacitat d’anàlisi i treball en equip. A més, Bernardi també té en compte l’interès personal dels residents en la investigació de diferents disciplines artístiques, l’estil de les seves composicions, la seva comprensió de la relació entre les arts i el coneixement científic, així com el desig de créixer personalment i professionalment pel que fa al seu art. A Lo Spazio s’ha restaurat la relació tradicional entre l’expert i l’aprenent, amb l’objectiu d’oferir als alumnes una visió més pràctica i real del món laboral, per tal de preparar-los per a la seva carrera professional.

El 2022 la Nando and Elsa Peretti Foundation - Delegació a Catalunya va atorgar més suport a Lo Spazio amb un programa de suport de dos anys que durarà fins al gener de 2025. Lo Spazio busca definir noves metodologies de treball per a les arts escèniques i audiovisuals contemporànies. I ho fa animant joves artistes amb qualitats artístiques especials i experiències professionals que aniran configurant les seves futures carreres artístiques professionals.

Lo Spazio desenvoluparà laboratoris i projectes amb actes oberts com ara reunions, entrevistes, debats, demostracions, exposicions, i presentacions sobre les idees investigades i els processos generats en el programa. Lo Spazio no estarà limitat per fronteres i col·laborarà amb entitats tant públiques com privades, locals i internacionals, a través de llengües i cultures. Combinarà tot això amb l’estudi teòric i pràctic de diferents disciplines artístiques com la dansa, la literatura, la música i el teatre, entre d’altres, amb l’objectiu de difondre la recerca artística. El 2021, es va començar a crear una metodologia per a l’arxiu de Lo Spazio, que abastava una varietat de projectes en diversos formats de publicació, com ara llibres, textos digitals, vídeos i articles entre d’altres. A més d’aquest projecte, la Asociación Lo Spazio té com a objectiu descobrir noves metodologies per als processos de creació artística. La recerca duta a terme ha permès presentar vuit peces escèniques al llarg dels anys. Tota la feina que té lloc a Lo Spazio es fa amb la idea que la cultura és el caldo de cultiu de la creativitat. En aquest sentit, una ciutat amb una forta ecologia cultural que treballa en sinergia amb el seu talent creatiu i proporciona una gran quantitat d’oportunitats creatives és un lloc on les comunitats prosperen i se’ls permet assolir el seu potencial. És aquesta construcció d’ecosistemes creatius, així com la implementació de programes de regeneració i revitalització urbana, el que garanteix que hi hagi una dotació adequada i equilibrada d’espais creatius dins de la ciutat.

“Crec en els actors, i no hi ha teatre sense actors. Convido a tots els artistes a experimentar, ja que hi ha moltes preguntes que ens fem. Per tant, hem de tornar a la idea de l’experimentació com a valor necessari en tots els camps, des de l’art, la ciència i la tecnologia. No sé si és un altre enfocament, però un exemple molt clar per a mi ha estat Lo Spazio, un projecte dirigit per Moreno Bernardi on el lloc inspira la metodologia, la filosofia i els mètodes de treball, i on la necessitat d’experimentar nous formats determina l’estètica i el llenguatge que acaben transformant-se en espectacle”

Elsa Peretti El Punt Avui, novembre de 2020