
Suport al projecte “Elsa Peretti Embrace” per a l’empoderament i l’allotjament de dones joves i persones no binàries sense llar a Barcelona
Beneficiari: Sant Joan de Déu Serveis Socials Barcelona
Ubicació: Espanya, Europa
Cicle de subvenció: 2024 – 2026
Tipus de subvenció: suport al programa durant tres anys,
Delegació a Catalunya, Benestar i drets de les persones
Lloc web: sjdserveissocials-bcn.org
Delegació
a Catalunya
Sant Joan de Déu Serveis Socials Barcelona és una organització catalana sense ànim de lucre amb més de 40 anys d’experiència que acull i ofereix suport inclusiu a persones en risc o en situació de pobresa i exclusió social. Guiada per la missió de l’Orde de Sant Joan de Déu i els seus valors fonamentals, l’organització ofereix un ventall de serveis que inclou programes d’allotjament, d’atenció a la salut mental i d’assistència laboral dirigits a millorar la qualitat de vida de les persones en situació de vulnerabilitat. La Fundació Nando i Elsa Peretti - Delegació a Catalunya (NaEPF) s’ha associat amb Sant Joan de Déu Serveis Socials Barcelona per millorar el benestar físic i mental a través de la dignitat i la inclusió social a Catalunya. Aquesta col·laboració queda reflectida en el projecte “Elsa Peretti Embrace”, dissenyat per donar suport a dones joves i persones no binàries sense llar dins del Programa Malla, una iniciativa que Sant Joan de Déu va posar en marxa el 2020. El projecte ofereix atenció integral i professional per empoderar les participants a recuperar i reivindicar els seus drets amb dignitat.
L’informe anual sobre el sensellarisme a Barcelona de 2023 va revelar un increment preocupant del sensellarisme de llarga durada, amb una mitjana de temps vivint al carrer que augmenta fins als quatre anys i cinc mesos. El nombre de persones sense llar que viuen al carrer va assolir un nou màxim de 1.384 persones el 2023. Prop del 47 % de les persones afectades han estat sense llar durant més de dos anys; la majoria són homes i immigrants. En particular, l’informe destaca l’increment d’un punt percentual en les dones trans i cisgènere sense llar.
Com a resposta, la NaEPF subratlla la necessitat urgent de reforçar els sistemes de suport i d’invertir en solucions a llarg termini, concretament ampliant l’accés a habitatge estable i a serveis socials essencials. Aquest compromís es veu reflectit en la creació del projecte “Elsa Peretti Embrace”, que promou noves oportunitats per a les dones joves i persones no binàries sense llar que participen al Programa Malla, concretament les que viuen en els habitatges del programa. Aquests habitatges allotgen entre 5 i 10 persones alhora, dones joves d’entre 18 i 29 anys o persones no binàries majors d’edat, la majoria de les quals han patit violència de gènere. El projecte els ofereix un espai segur i dignificat per guarir-se, reconstruir-se i accedir als drets i les oportunitat que es mereixen.
Els principals objectius del projecte són:
- Garantir l’accés i l’estabilitat en un habitatge decent per a dones joves que s’enfronten a una exclusió social greu, mitjançant suport integral comunitari adaptat a les necessitats individuals. Aquest mètode reconeix i aborda els factors interrelacionats que intensifiquen la seva vulnerabilitat.
- Fomentar l’autonomia socioeconòmica oferint recursos que permetin a les participants cobrir les seves necessitats bàsiques de manera independent, garantint-los dignitat i estabilitat a llarg termini.
- Evitar el sensellarisme recurrent oferint el suport oportú i recursos d’intervenció en situacions de crisi per ajudar a les participants a passar els períodes difícils sense perdre la seguretat de l’habitatge.
- Promoure un empoderament i benestar personal mitjançant una combinació de suport social individualitzat i activitats grupals. També inclou assistència psicològica, educació sobre la pròpia cura i iniciatives per enfortir l’autoestima.
- Millorar la integració a la comunitat donant a conèixer els recursos locals, animant les participants a crear i mantenir xarxes relacionals i socials de suport.
- Donar suport a les vies educatives i laborals reforçant l’accés de les participants a formació, oportunitats de feina i alternatives que generin ingressos per garantir que puguin mantenir un habitatge estable i cobrir les seves necessitats bàsiques de manera independent.
El projecte està dissenyat per promoure l’empoderament de dones joves animant-les a participar activament en el programa, dins l’àmbit comunitari, i en el seu desenvolupament personal. Aquest enfocament participatiu és fonamental per reforçar l’autoestima i l’autonomia. El suport social prové d’un equip educatiu compromès format per un treballador o educador social i un integrador social, sota la guia de l’equip de gestió del Programa Malla. El treballador social es responsable de dissenyar, implementar i avaluar els plans de suport individualitzats de cada participant. L’integrador social se centra a millorar l’autonomia de les participants en el dia a dia de l’habitatge, per oferir-los assistència personalitzada amb tasques o processos que els poden resultar difícils, especialment les que pateixen la bretxa digital. A més, l’equip de suport desenvolupa i facilita activitats que fomenten el compromís amb la comunitat, la participació activa i les habilitats per fer una vida compartida dins de l’entorn de l’habitatge.
Finalment, el projecte pretén garantir l’accés a un habitatge segur i estable per a cinc dones joves o persones no binàries que hagin completat prèviament una fase del Programa Malla, però que continuen necessitant suport especialitzat. L’objectiu és oferir un espai vital normalitzador i empoderador, com un habitatge compartit, que millori el seu benestar residencial i general.